Gratis smakprov
Goda frukosttips
Vi erbjuder personlig rådgivning inom flera områden. Passa på att erbjuda personalen en frukostföreläsning som kan ske antingen fysiskt på plats eller digitalt.
Här bjuder vi på några hälsosamma och goda frukosttips, så att du kan starta din dag på bästa sätt.
Havregrynsgröt
1 portion
1 dl havregryn (gärna fiberberikade)
2 dl vatten
1 msk linfrön
1 nypa salt
Blanda alla ingredienser i en skål, sätt mikron på 2 minuter. Servera med en skivad banan, bär eller rivet äpple och kanel och en skvätt lättmjölk.
Fruktskål med keso
1 portion
2 dl Keso
1 dl Jordgubbar
1 dl Blåbär
1 dl Hallon
1/2 dl hackad mandel eller annan nöt
1/2 havregryn
Blanda alla ingredienser i en burk med
lock eller liknande kvällen innan, och ställ in i kylskåpet. Enkel, god och snabb frukost.
Chiapudding med
mandelmjölk
1-2 portioner
3 msk chaifrön
2 dl mandelmjölk
1 krm vaniljpulver
Blanda chiafrön, mandelmjölk samt vaniljpulver. Rör om efter en kvart. Ställ i kylen över natten. Servera med bär och/eller fröer.
Overnight oats
2 portioner
1 dl fiberhavregryn
½ dl solrosfrön
½ dl havrekli
2 msk pumpakärnor
2 dl lättmjölk
Till servering:
1 tsk flytande honung
2 dl blandade bär (t ex hallon, blåbär, björnbär eller jordgubbar)
Blanda alla ingredienser, utom bären och honungen, i en skål, eller liknande, kvällen innan. Ställ in i kylskåpet över natten. Servera med honung och bär.
Kryddig granola med kokos
Ger 1,5 liter granola
5 dl fiberberikade havregryn
5 dl kokosflingor eller riven kokos
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
2 dl grovhackade nötter (t ex hasselnötter)
3 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk salt
2 dl flytande honung
1 msk vatten
Sätt ugnen på 175 °C
Blanda alla ingredienser noga tills grynen fäster ihop lite. Fördela blandningen på 2 bakpappersklädda plåtar. Rosta i mitten av ugnen 15–20 minuter. Rör om efter halva tiden. Låt granolan svalna och förvara sen i en burk med tättslutande lock. Servera granolan tillsammans med naturell yoghurt och/eller kvarg samt toppa med bär.
Tips till smörgåsälskare
Med rätt bröd och pålägg blir mackan rena hälsomaten. Välj gärna knäckebröd eller nyckelhålsmärkt bröd. Tänk på att välja ett bröd som har:
– Socker max 5g /100g
– Fett max 7g /100g
– Fiber min 5g /100g
– Salt max 1g /100g
– Fullkornsmängd på minst 30% av torrvikten
Förslag på bra pålägg:
Avokado – en bra källa till enkelomättade fettsyror, dessutom vitaminrik.
Leverpastej – bra källa till järn. Välj den magra leverpastejen. Toppa med gurka.
Ägg – bra proteinkälla, innehåller även jod, selen, B12, D-vitamin, kalcium, järn. Både kokt och stekt ägg är nyttigt.
Kalkon – ett av våra mest proteinrika och fettsnåla livsmedel, och gott också.
Keso– proteinrikt pålägg som kan kombineras på olika sätt. Toppa med en tomatskiva, eller varför inte skivad banan?
Ost – innehåller både protein och kalcium. Välj gärna en mager ost, 17% eller lägre.
Och glöm inte att toppa mackan med något grönt: paprika, gurka, tomat, groddar, krasse mm.